Tisza tó

A Tisza-tó hazánk legnagyobb mesterséges tava, saját ökoszisztémával és rendkívül sokszínű programlehetőségekkel. Érintetlensége, természetes bája egyre több turistát, családot, kikapcsolódásra vágyót vonz

Biciklis paradicsom a Tisza-tó körül

A Tisza-tavat körbebringázni különleges természet-élmény és remek mulatság, mert nem csak könnyű a terep, de laza tempó mellett is rengeteg látnivalót bele lehet sűríteni egy-két napba. A biciklis út a tavat körbeölelő gáton fut végig, így egész utunk során gyönyörködhetünk a páratlan atmoszférájú, nagy vízfelületben. Nyáron, nagy melegben megmártózhatunk az egymás után sorakozó – körei, dinnyésháti, sarudi, poroszlói vagy abádszalóki, tiszafüredi – pompás strandok valamelyikén.

Az elsüllyedt falu

  1. március 24-én Tiszahalászt és rajta kívül még 23 községet elöntött a gátját átszakító Tisza. A 800 éves falu megsemmisült, de az emberek szerencsésen megmenekültek és a sarudi gát megépítésével új életet kezdhettek. A Tisza-tó rejtélyes, elárasztott faluját felkeresni valódi élmény a kalandokat, természetet kedvelők számára. Az út az Óhalászi-Holt Tiszán át vezet, mely a tó egyik legszebb területe hatalmas, gyönyörűen virágzó tündérrózsa mezővel. Érdemes ellátogatni a sziget kilátó tornyához, melyről körbetekintve az egykor virágzó kis település maradványait pillanthatjuk meg.

A nyugalom szigete – A Kiskörei Hallépcső

Immár 5 éve került átadásra az az ökológiai szempontból kulcsfontosságú Kiskörei Hallépcső, melyet azért hoztak létre, hogy biztosítsák a folyamatos kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor akár 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. A másfél kilométer hosszú csatorna 37 vízlépcsőből és zsilipből áll, melynek partján sétálva, a halakat szemlélve, a zubogó vizet hallgatva, teljesen magunk mögött hagyhatjuk a város zaját, az idegeskedést, rohanást.

Tisza-tavi Ökocentrum

Az ökocentrum interaktívan, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva a folyót és gazdag élővilágát. Fő attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, a Tisza-tó és a Tisza összes halfajával, de élőben is meg lehet csodálni a növény- és állatvilágot: az ökocentrum kikötője a bemutató vízitúrák és a kishajós kirándulások kiindulópontja. Ezen kívül láthatunk testközelből vidraetetést, simogathatunk dámszarvast, vagy felmászhatunk a hét emelet magas kilótóba, ahonnan az egész Poroszlói-medencét belátni

Tiszafüredi Madárrezervátum

Az Európában is unikumnak számító Tiszafüredi Madárrezervátum a Világörökség részeként számon tartott Hortobágyi Nemzeti Park legszebb területe. A 2500 hektárnyi természetvédelmi terület a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek egyike, természetbúvárokat és madárkutatókat ámulatba ejtő, egyedülálló faunával, változatos élővilággal. Maradandó élményben lehet részünk, ha befizetünk egy holtágak és nádasok mentén vezető, szervezett csónaktúrára. A Tisza-tó csodáit nem csak csónakkal, hanem gyalog is megtekinthetjük. A Tisza-tavi Vízi Sétány másfél kilométer hosszú fahíd-rendszerét bejárva – mely körbefut egy kis belső tavon és elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is -, úgy érezhetjük, mintha vízen járnánk, miközben megismerhetjük a Tisza-tó növény-, és állatvilágát.