Mesebeli helyek a Mátrában

Mesebeli helyek a Mátrában: azonnal beleszeret, aki arra jár

A Mátra a legnépszerűbb hegyvidéki turistacélpontok egyike Magyarországon, magas hegycsúcsai a gyakorlott túrázók számára is biztosítják a kihívást. Az ország tetejére érve pedig bámulatos panoráma tárul az ember elé, így a kirándulók vissza-visszavágynak oda. A változatos tájon természetesen az Országos Kéktúra is áthalad, Mátraverebélytől Mátraházán és Sirokon át a Bükk irányába.

Sirok

A falu fölé magasodó, csaknem 300 méteres Várhegyen álló impozáns várral, amely egy meredek vulkáni csúcson magasodik és valószínűleg a tatárjárás után, a 13. században épülhetett. A várhoz szépen kialakított út vezet fel, a mesés panoráma megéri a sétát.

Parád-Parádfürdő-Parádsasvár.

Az ország legnagyobb természetes vízesése található az Ilona-völgyben, Parádfürdő közelében. A parádi csevicék vagy borvizek gyomorbajokra is gyógyírt jelentenek, érdemes belekortyolni a savanyú forrásvízbe az Ybl Miklós által tervezett ivókútnál

Parádsasváron megnyílt a nagy múltú Üveggyár múzeuma. A Kristály galéria csodálatosan szemlélteti a manufakturális üveggyártás eszközeit, az üveggyár, és iparművészei által létrehozott termékek, kellékek gyönyörű környezetben vannak kiállítva.

Parádfürdőn található az 1880-ban, Ybl Miklós tervei alapján épült eklektikus stílusú Cifra Istálló. Károlyi György álma volt, hogy a fürdőtelepi kastélyhoz illeszkedő fényűző istállót építessen. Az istálló napjainkban a lovak mellett Kocsimúzeumnak ad helyet. A kiállítás, a kerék feltalálásától, a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsi készítés történetéről.

A Tájház épületében működő állandó kiállítás bemutatja a palóc kultúra viseleti és tárgyi emlékeit. A látogató megtekintheti a kender feldolgozását, a működő szövőszéket, visszanézhet a múltba a kiállított tárgyakon keresztül, felidézheti a jeles napok szokásait.

Asztalos Johák népi fafaragó hagyatéki kiállítása Parádon tekinthető meg. A fafaragó művész a palóc élet nehézségeit, szépségeit illetve a betyárvilág legendáit örökítette meg fába vésve életnagyságú szobraiban, domborműveiben, kisplasztikáiban

Galya-tető.

964 méteres magasságban emelkedő és szépen felújított kilátója sok kirándulót csábít. A 944 méter magas Piszkés-tető az ország legmagasabban fekvő obszervatóriumáról lett híres. Minimum tízfős csoporttal nappali órákban látogatható a csillagvizsgáló.

Kékestető-Mátrafüred-Sás tó

Kékestető a legnépszerűbb turistacélpont a Mátrában. Az ország tetejéről a kilátást minden kiránduló szeretné megcsodálni néhányszor. A legendás Kéktúra útvonal része, 1963 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánított terület.

Mátrafüred a Kékes tömbjének délnyugati lábánál fekszik a Bene-patak partján. A falu határában a Somor- és a Csatorna-patakok közötti Benevár-bérc déli végén 471 méter magasságban található Bene várának romja. A vártól délre, a Kőporos-tető 400 méter magas fennsíkján volt Bene falu, aminek első írásos említése 1301-ből származik. Látnivalók, érdekességek: Mátravasút – Gyöngyösi Állami Erdei Vasút. Két vonalon közlekedik: Gyöngyös-Mátrafüred, illetve GyöngyösGyöngyössolymosLajosházaSzalajkaház útvonalon. Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és BabakiállításMuzsla-tető váraKozmáry-kilátóBenevár Sástó. A Sástó az ország legmagasabb fekvésű tava, mely Mátrafüred és Gyöngyös között található egy fúrótoronyból kialakított kilátóval, kempinggel, büfékkel és csónakázási lehetőséggel. Az aktív pihenést kedvelők kipróbálhatják az Oxigén Adrenalin Park akadályait.

Kisnána

A Mátra délkeleti oldalában fekszik. A falu gótikus várának romjai között egy Árpád-kori rotunda áll, míg alatta egy szlovák tájház várja a látogatókat.

Mátraverebély

A Mátra és a Cserhát völgyében található Mátraverebély. A falut szentkútja tette messze földön híres zarándokhellyé, ahol csodás gyógyulásokat is feljegyeztek.