Bükk hegység büszkesége: Szilvásvárad

Megközelíthető: gépjármű, helyközi autóbusz járat, vonat

Kirándulás jellege: természeti szépségek, őstörténeti ritkaságok

Páratlan szépségű természeti adottságokkal rendelkezik. A Szalajka-völgyben található a település egyik szimbóluma a festői Fátyol-vízesés, továbbá a Szikla-forrás, az Istállós-kői barlang (Ősemberbarlang), Felső-tó, pisztrángos tavak, Vadbemutató kert, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, Szabadtéri Erdei Múzeum és Erdei Iskola, Kárpátok Őre és a Szalajka-forrás.

A völgyet feltérképezhetjük gyalog, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton, kerékpárral (kölcsönzésre van lehetőség) és fél útig lovas fogatokkal is.

A Szalajka-völgy elején a „Szalajka – Fatelep állomásról” indul az Erdei Kisvasút, célállomása a mesés szépségű Gloriette-tisztás. A kirándulók jellemzően innen sétálnak visszafelé a völgyben, ahol falatozók és éttermek várják a látogatókat. Ha tehetjük, feltétlen kóstoljuk meg a friss, helyben nevelt pisztrángot és a bükki vadhúsból készült ételkülönlegességeket.

Az Ősemberbarlanghoz tanösvény vezet felfelé. A világ legrégebbi ékszerei között van az itt talált két, csontból készült, kifúrt, zsinórra függeszthető amulett. A régészeti ásatások során az alábbi, jégkorszaki állatok csontjai kerültek elő: rénszarvas, barlangi medve, ősbölény, gyapjas mamut, barlangi oroszlán, farkas, barlangi hiéna, kőszáli kecske.

A palóc népi építészet szép példája az Orbán-ház, mely jelenleg helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont. Jelenleg az udvarában található az Archeopark, mely egy őstörténeti élménypark.

Szilvásvárad másik szimbóluma, attrakciója a Lipicai ménes. A több mint 400 éves tenyésztői múlttal rendelkező lófajta, 1950-ben került a Bükk-fennsíkra, Csipkéskútra és Szilvásváradra. A Ménesudvarban kapott helyett a Hajtókocsi Kiállítás, ill. a vendégek megtekinthetik a ménes életről szóló 20 perces kisfilmet, valamint a kiscsikókat is. A ménistállóban a gyönyörű fedezőmének, valamint egy Fajtatörténeti Kiállítás kapott helyett. Csoportok és egyéni vendégek is jelentkezhetnek fogatos méneslátogatásra, lovaglásra, lovas túrára.

További látnivalók érdekességek: Református Kerektemplom (Magyarország egyetlen református kerektemploma), Kalandpark és Kalanderdő, Bobpálya, Millenniumi Kilátó, Börtönmúzeum, Szalajka Relax Szabadidő és Rendezvénypark.

Túrázók és a kerékpár szerelmesei számára is ideális hely, hiszen számtalan turista- és kerékpárút indul községből a Bükk irányába.

A település minden évszakban gyönyörű, számos szolgáltatás várja a kalandra és kikapcsolódásra vágyó vendégeket, minden korosztályból, egész évben Szilvásváradon.